A Pályázat támogatói

Az autizmus egy olyan állapot, amelyet az egyik leggyakoribb gyermekkori rendellenességnek tartanak, gyakoribbnak, mint a rák, a cukorbetegség és a Down-szindróma. A nemzetközi statisztikák azt mutatják, hogy 68 gyermekből 1 szenved autizmusban, és az elmúlt években Romániában rögzített adatok számuk folyamatos növekedését jelzik.

Ez egy neurobiológiai eredetű rendellenesség, amely a gyermeket 3 éves koráig érinti, egészen addig az életkorig, amíg a hiányosságok nyilvánvalóak, és a diagnózis felállítható. Az autizmus magába foglalja a fejlődés minden szintjét, a kognitív, viselkedési, nagy-motoros készségeket, a finommotorikus készségeket, a gyermek normális fejlődésének gyakorlatilag minden aspektusát érinti.

Az autizmussal élő gyermekek megérdemlik a jobb élet esélyét, a terápia speciális formáihoz való szabad hozzáférés révén. A modern terápiák hatékonynak bizonyultak az autizmus spektrumában szenvedő gyermekek társadalmi beilleszkedésében.

A Startong által, a Kaufland és az Act for tomorrow révén finanszírozott „K.Ö.SZ.I.- Kaphatok Önzetlenséget Elismerést Szeretetet” projekt révén a Bonitas Fogyatékossággal élő Gyermekek és Ifjúsági Egyesület ingyenes terápiás foglalkozásokat és programokat kínál autizmusspektrum-rendellenességekben szenvedő gyermekek számára figyelemfelkeltő és tájékoztató tevékenységeket és játékokokat, amelyeken keresztül a gyerekek kapcsolatba léphetnek a kifejezetten terápiára kiképzett kutyákkal.

A találkozók célja a szókincs, a figyelem fejlesztése, a finommotorika, a szekvenciális memória fejlesztése, ráadásul a kutya jelenléte oldja a feszültséget, javítja a hangulatot és nyitottabbá teszi a gyermekeket az új tevékenységek iránt.

Így 50 nagyváradi, Valea lui Mihai és Salonta 2-10 év közötti autizmussal diagnosztizált gyermek családtagjaikkal együtt támogatást kapott és speciális beavatkozásokban részesül. Sőt, 300 tipikus tanuló jobban ismeri és megérti az autizmusban szenvedő gyermekek világát. Részt vettek az autizmus spektrum rendellenességeivel kapcsolatos tudatosság növelésére irányuló programokban, a gyermekek és a tanárok tájékoztató tanfolyamain, a családtámogató programokon, az állatasszisztált terápiás képzésen, a speciálisan kiképzett terápiás kutyákkal.